Üyelik Girişi
KATEGORİLER
Site Haritası

AKSU

AKSU

Tarihçe

Aksu ilçesinin içinde bulunduğu Anamas yöresinin, yörede yapılan kazılardan anlaşıldığına göre ilk çağlardan beri iskana açık olduğu görülmektedir. Anamas adının aslı Luwi dilinde Ana (Wa)-(u)ma, “Yamaç Halkı” öğelerinden türetilmiş olan Anama dır. Yörede Eğirdir Gölünün güneydoğusundaki Yılanlıovada bulunan bir yerleşme merkezinin tarihi Timbriada kenti olduğu W.M. Ramsay tarafından ortaya konmuştur. Timbriada bugünkü Mirahor mevkiinde lokalize edilmektedir. Yörede Helenistik çağa ait M.Ö.2. ve 1. Yüyyıldan kalma sikkelere rastlanmış olup koloninin Hadrianus döneminde (M.S. 117-138) yeniden kurulduğu ve Severus Alexander döneminde (M.S.222-235) kadar sikke bastığı bilinmektedir. Timbriadanın ismi Stabron, Hierocles ve kilise kayıtlarındada yer almaktadır. Aksu çevresi 1204 yılında Sultan 2. Kılıçarslan döneminde Selçukluların eline geçmiş, daha sonra Hamitoğulları egemenliğinde kalmış ve 1381 de Sultan 1. Murat döneminde barış yoluyla Osmanlı Devletine katılmıştır. Aksu 26 Ağustos 1988 yılında ilçe stasüsüne kavuşmuştur.

Coğrafi Konum

Aksu ilçesi, doğudan Şarkikaraağaç, Yenişarbademli, güneyden Sütçüler, batı ve kuzeyden de Eğirdir ilçesiyle komşudur. Yüzölçümü 426 Km2 dir Yaklaşık 1200 metre rakımda bulunan ilçe eski adı olan ANAMAS ı ilçe coğrafyasına hakim olan Anamas Dağından almaktadır. Bu dağın yüksekliği 2388m.dir. İklimi İç Anadolunun karasal iklimi hakimdir. Kışları uzun, yağışlı ve soğuk, yazları ise kısa ve ılımandır. İlçede metrekareye 1000-1200 kg yağış düşmektedir. İl Merkezine uzaklığı 65 Km.dir.

Tarihi Değerler

Timbriada Antik Kolonisi; Antik yazarlardan Strabon (XII, 570) da Pisidia şehri olarak geçer. Yılanlı ovası, Akçaşar Köyü yakınlarındaki bir tepe üzerinde kurulmuştur. Eurymedon (Köprüçay) nehri yakınındadır. Antik kentte bugün bazı bina temelleri görülebilir. Şehir Helenistik dönemden M.S. 238 yılına kadar sikke basmıştır.

Tynada Antik Kenti; Terziler köyü yakınında Asar tepe mevkiindedir. Kesin kuruluşu bilinmemekle birlikte helenistik dönemden kalan kalıntılar vardır.,

Eurymedon Kutsal Alanı; Aksu ilçesinin 2 Km. kuzeydoğusundaki Zindan Mağarasının önünde yer alır. Mağaranın orta çağda hapishane olarak kullanıldığı sanılmaktadır. Mağaranın önünde Eurymedon Tanrısı için bir açık hava tapınağı yapılmıştır. Kalıntıları halen yerinde durmaktadır. Roma dönemi mezar taşları ve Köprüçay tanrısı heykeli Isparta Müzesindedir.

Roma Köprüsü; Aksu ilçesinin 2 km. kuzeydoğusundaki Zindan Mağarası önünde Zindan Deresi de denilen Köprüçay üzerinde yer alır. Yuvarlak kemerli köprüde kilit taşı üzerinde Eurymedon Tanrısının sakallı büst heykeli vardır. Blok taşlardan yapılan köprünün yan tarafından nehire inen bir merdiven vardır.

Doğal Değerler

Zindan Mağarası; Mağara 765m. Uzunluğunda yatay ve yarı aktif bir mağara görünümündedir. Mağaranın geniş ve düzgün Aksu çayından 12m. Yüksekliktedir. İçinden bir yer altı deresi akmaktadır. İlk 150 m.si aydınlatılan mağaranın çevre düzenlemesi çalışmaları sürmektedir. Mağara Külltür Bakanlığı İzmir 2 mumaralı K. ve T.V.K. Kurulunun 15.06.1988 ve 307 nolu kararı ile Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Sarkık ve dikitleriyle şirin dereciği ile tarihle bütünleşmiş bir mağaradır.

Sorgun Yaylası;.İlçede yayla turizmi çalışmaları sürdürülen en önemli yaylasıdır. İlçe . mesafede bulunan yaylada bol su kaynakları vardır. Yöre halkı ve göçerler tarafından otlak ve dinlenme yeri olarak kullanılmaktadır.

Sorgun Mağarası; 301m. Uzunluğundaki bu mağara Sorgun Yaylasında bulunmaktadır. Mağarada kış ve bahar aylarında kuvvetli, yaz ve sonbaharda oldukça zayıf bir dere akmaktadır. Çevresindeki yüksek dağlardan gelen derelerin suyu düdenlere dolarak Sorgun Mağarasının ağız kısmında pınar olarak yeryüzüne çıkmaktadır.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret182781
Hava Durumu
Saat
REKLAM İLANI

 

BURAYA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.

Tel:0 532 575 13 21