BASIN AÇIKLAMASI

Ispartalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak, 1993 yılından itibaren Konya il merkezinde faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Selçuk Üniversitesi Sağlık ve Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın 10.03.2021 tarih ve E-50346461-622.02.41798 sayılı talebi üzerine, Selçuk Üniversitesi Senatosu toplanmış ve 11.03.2021 tarih ve 04 sayılı kararı ile “Süleyman Demirel Kültür Merkezi” nin isminin “Sultan Alparslan Kültür Merkezi” olarak değiştirilmesinin uygun olduğuna, oy birliği ile  karar verildiği haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.

Konya ilimize üniversite kurulmasında büyük emeği olan, 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL, 1975 yılı Milliyetçi Cephe Dönemleri’nde, Ülkemizin Başbakanı olarak görev almış ve Konya ilimize Üniversite kurulması dahil olmak üzere kapasitesinin artırılması, büyütülmesi ve ikinci tıp fakültesinin açılması da rahmetli Demirel'in talimatlarıyla olduğu, zamanın Rektörünün beyanlarından anlaşılmaktadır.

Ülkemizin huzur ve refah aradığı bugünlerde, adeta fitne ateşi atmanın, yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş, Selçuk Üniversitesi’nin kuruluşu ve gelişmesine katkıda bulunmuş ve 17.06.2015 tarihinde vefat etmiş bir insanın isminin yaşatılması, şuan ki Üniversite yönetimini neden rahatsız etmiştir. 23.Haziran.2020 tarihli resmi gazete de yayınlanan kararname ile atanan Rektör bey’in ilk icraatlarının isim değiştirmek olduğunu, şaşkınlıkla karşıladığımızı belirtmek isteriz.

Tavsiyemiz o dur ki, her nereye atanırsa atansın, liyakatli insanların kurumlarının tarihi geçmişini incelemelerini, geçmişte yaşanmış olaylardan ders çıkarmalarını ve tarihimize ve değerlerimize sahip çıkmayı şiar edinmeleridir. Nitekim, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün deyimiyle "Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez." düsturunca, böyle bir isim değişikliği hangi ihtiyaçtan doğdunun kamu oyuna açıklanması gerekmektedir.

Evet sıra geldi özeleştiriye. Sayın Rektörün görev süresi boyunca yapacağı bir hizmet binasına da “ Sultan Alparslan” ismi pekala verilebilir. İsimler üzerinde uğraşılacaksa, Selçuk Üniversitesi isminin Dünya  Üniversiteleri içerisinde, kaçıncı sıraya yükseltildiği konuşulmalı ve gündem oluşturmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Konya ilinde kurulu bulunan Ispartalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak, bu yanlıştan dönülmesini, Üniversitemiz öğrencileri ve mezunlarının hafızasına kazındığı şekliyle 9.Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL isminin yaşatılmasını, başta sayın Rektör bey olmak üzere, Üniversite Senatosu’ndan talep ediyoruz.

Salih Şevket YILMAZ
                                                                                       Dernek Başkanı